Bron: www.ed.nl

GASTEL – De Gastelse basisschool ’t Lange heeft een compleet nieuw schoolplein. Het is naar de wensen van kinderen, team en ouders ingericht. Donderdag 8 november om 14.30 uur wordt het nieuwe plein officieel geopend. Jen Mansvelt  Laatste update: 15:02

 

Vier jaar geleden is de school gerenoveerd, nu heeft het plein van basisschool ’t Lange een metamorfose ondergaan. ,,Het was echt nodig dat er iets met het plein gebeurde. In het ‘oude’ schoolplein zat weinig uitdaging voor de kinderen”, zegt Petra Drijkoningen, sinds augustus directeur van de school. ,,Kinderen werden niet uitgedaagd om te spelen waardoor de aandacht op elkaar gericht was en er incidentjes waren. Het nieuwe schoolplein zorgt ervoor dat er weer met elkaar gespeeld wordt”, vult ze aan.

Hoewel het plein nog niet officieel geopend is, wordt het wel al door de kinderen gebruikt. En de leerkrachten merken dat na de pauze al in de klas: de kinderen kunnen nu hun energie goed kwijt. ,,Het is een genot om te zien, hoeveel plezier de kinderen aan het nieuwe plein beleven”, zegt ouderraadslid Rian Vanlier.

Kinderen werden niet uitgedaagd om te spelen

Petra Drijkoningen, directeur basisschool ‘t Lange Gastel

 ,,We zijn drie jaar geleden begonnen met de plannen. Eerst hadden we een voorstel, dat veel te duur bleek uit te vallen”, zegt Vanlier. Toen het bedrijf Art Garden de plannen wat aanpaste en het Prins Bernard Cultuurfonds ook nog een aardige duit in het zakje wilde doen – naast de bijdragen van de gemeente, de ouderraad en schoolbestuur RBOB de Kempen – bleek toch heel veel mogelijk. Ook dankzij de hulp die tal van Gastelnaren boden bij de uitvoering van het project. 

Vogelnestschommel

Een mooi plein met een variatie aan duurzame speeltoestellen is het resultaat. Klim- en klautertoestellen, een vogelnestschommel, voldoende zitplekjes en een fraai ontdekpad tussen struiken sieren het plein aan de bovenbouwkant van het gebouw. Daar neemt de herdenkingsboom voor drie overleden kinderen een prominente plaats in. Voor de kleuters en de peuters is aan de andere kant van het gebouw een nieuw plein aangelegd, met een zandbak en speeltoestelletjes.

Er is ook aandacht voor natuurbeleving. Aan de kleuterkant zijn in autobanden kleine tuintjes aangelegd, waar de kinderen zelf groenten en fruit kunnen kweken. Aan de bovenbouwkant is een insectenhotel geplaatst en komen nog vogelkastjes te hangen.